Wpisany przez Admin
|
poniedziałek, 19 października 2015 20:51 |
ZUPA ORKISZOWA
(DOLNOŚLĄSKA)
Składniki na drobiowe klopsy: – 300 g mięsa z piersi kurczaka – 2 garście natki pietruszki – 2 jajka – 5 łyżek bułki tartej – ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej – ½ łyżeczki soli – ¼ łyżeczki białego pieprzu
Składniki na zupę: – 1 l rosołu – 100 g mąki orkiszowej – 50 g masła
Dodatkowo: – kilka łyżek mąki – śmietana do podania – natka pietruszki do posypania
Z powyższych składników można przygotować 4 porcje zupy.
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. Otrzymamy ich około dwudziestu sztuk. Odstawiamy je do lodówki i przygotowujemy zupę. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż zasmażka się przyrumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę rosołu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy do reszty rosołu. Zupę podgrzewamy, po czym gotujemy w niej pulpety przez 15 minut. Podajemy z łyżką śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.
źródło zdjęcia: www.gotujzkasia.pl
|