Strona Główna Stowarzyszenia Kuchnia ZUPA DZIEWIĘĆZIELNA
ZUPA DZIEWIĘĆZIELNA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Admin   
poniedziałek, 19 października 2015 20:36

ZUPA DZIEWIĘĆZIELNA

(DOLNOŚLĄSKA)

Składniki na 2 porcje:
– po 1 garści 9 różnych ziół
– 1 cebula
– 2 ziemniaki
– 1 łyżka masła
– ½ l bulionu warzywnego
– 4 łyżki śmietany
– 2 jajka ugotowane na twardo
– jadalne stokrotki
– sól i pieprz

Zioła, które można wykorzystać:
– pokrzywa
– stokrotka
– bluszczyk kurdybanek
– szczaw
– krwawnik
– mniszek
– podagrycznik
– rukiew
– młode liście brzozy
– czosnaczek pospolity
– łoboda ogrodowa
– czosnek niedźwiedzi
– pietruszka
– szczypior
– lubczyk
– trybula
– tymianek
– szałwia
– koper

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zioła. Gotujemy przez 10 minut, a następnie miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, śmietaną i udekorowane białymi lub żółtymi stokrotkami.

źródło zdjęcia: www.gotujzkasia.pl

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2024 Góra Możliwości - Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Jasnej Góry. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.